De geschiedenis van de Michelingids

Reizen zonder zorgen betekent ook een smaakvol hotel of restaurant vinden. Dat vonden de broers André en Edouard Michelin ook toen ze de Michelingids in het leven riepen in 1900, elf jaar na de oprichting van Michelin in 1889. Bij zijn lancering wou de Michelingids Franse automobilisten begeleiden bij hun reizen, door hen de beste adressen voor te stellen om te eten, te overnachten, te tanken, banden te wisselen of hun batterijen op te laden. Waarom? Eenvoudigweg om hen de mogelijkheid te bieden hun land te doorkruisen over de talloze nieuwe wegen, zonder aan iets anders te hoeven denken dan hun reisplezier.

Pas in 1926 kende de gids zijn eerste sterren toe aan handelszaken die elk één ster verdienden. Vijf jaar later vond de echte magie plaats en schitterden de sterren als nooit tevoren: de classificering ging over naar 0 tot 3 sterren op basis van een selectie welbepaalde criteria.

Die selectie is nog altijd wat telt voor de Michelingids. Om welk comforttype of prijsgamma het ook gaat, alle hotels en restaurants worden uitgekamd opdat het kaf en koren binnen handbereik zou liggen in je gids. En om je te verzekeren van de onpartijdige selectie, gebeurt de evaluatie volledig anoniem door professionele inspecteurs volgens eenzelfde unieke evaluatierooster in de wijde wereld! Elk jaar leiden de inspecteurs een droomleven: eten, slapen, reizen … en weer opnieuw! In totaal leggen ze ongeveer 30.000 kilometer af, eten in bijna 250 restaurants en verblijven in meer dan 160 hotels.

Maar op privileges hoeven ze niet te rekenen, want ze bezoeken elke zaak volledig anoniem. Of ze nu hun tafel of hun kamer reserveren, hun maaltijd bestellen, slapen of hun rekening betalen: ze doen het net als elke andere klant om er zeker van te zijn dat ze dezelfde ervaring beleven zonder voorkeursbehandeling, net zoals wij gewone niet-inspecteurs. En het is net die anonimiteit die de kracht en de geloofwaardigheid vormt van de Michelingids.

Meer dan een eeuw na de eerste versie van de Michelingids blijft Michelin zich inzetten om ieders comfort te verhogen door bij te dragen aan een betere mobiliteit. En dat merk je zowel aan de kwaliteit van hun banden als aan de populariteit van hun Michelingids.

CITROËN en Michelin willen je daarom uitnodigen op een sterrendiner. Neem snel deel aan onze wedstrijd en maak kans op een etentje in een sterrenrestaurant. Waar wacht je nog op?

Wedstrijd

CITROËN en Michelin willen je daarom uitnodigen op een sterrendiner. Neem snel deel aan onze wedstrijd en maak kans op een etentje in een sterrenrestaurant. Waar wacht je nog op?

Ik neem deel aan de wedstrijd >

Om ook te lezen

24 August 2022

Op stap met Citroën

24 August 2022

Zorg dat alleen de goeie vakantieherinneringen overblijven

24 August 2022

Zit je vakantie erop? Zó hou je je banden top!

16 June 2022

Waar gaan we naartoe, Citroën?