Een risicovol seizoen

De herfst heeft niet alleen een kleurrijk spektakel voor ons in petto, maar ook talloze valkuilen voor automobilisten, van hevige regenbuien tot stapels gladde bladeren.

  1. Veel bladeren, veel zorgen!

Laat je niet vangen door hun mooie kleuren: de dode bladeren langs onze wegen in de herfst zijn echte valkuilen. Wanneer ze zich opstapelen op de weg, kan het vocht er niet verdampen. Wanneer je erover rijdt, zorgt de geringe wrijving tussen de bladeren en de weg voor een slippartij. Verhoog dus je waakzaamheid wanneer je in de buurt van bomen rijdt. Maar ook wanneer je langs landbouwzones rijdt: tijdens deze oogstperiode kunnen tractoren grote moddersporen achterlaten op de weg. Rij dus niet te snel en kijk goed uit! Bovendien kan ook de traagheid van tractoren je verrassen. Vergeet niet dat onze landbouwers ook ‘s nachts en in de vroege uren werken.

 

  1. Opgelet voor aquaplaning!

De herfst is een echt regenseizoen. Het kan dus gebeuren dat onze wegen onder water staan. Verminder je snelheid bij een stortbui en pas op voor sporen en plassen: aquaplaning kan je echt overvallen. Dit fenomeen doet zich voor wanneer de groeven in je banden het water niet snel genoeg kunnen afvoeren. Je banden verliezen daardoor hun grip op de weg. Dit fenomeen treedt gewoonlijk op rond de 90 km/u. Pas je snelheid dus aan. Als je nog steeds last hebt van aquaplaning, panikeer dan vooral niet: hou je handen stevig op je stuur en hou je koers aan. Vermijd elke bruuske verandering van richting en rem niet. Ontkoppel en blijf kalm tot de wagen zijn grip heeft teruggevonden.

Dit filmpje geeft je enkele tips om na te gaan of je banden nog in orde zijn. Ben je hier nog steeds niet zeker van? Je Citroën-dealer zal dit graag voor je bekijken.

 

Gemaakt vóór de Covid-crisis

 
Ik wil mijn banden vervangen >

Om ook te lezen

4 June 2021

Waar gaan we naartoe, Citroën

27 May 2021

Warm buiten? Koel binnen!

27 May 2021

Een snelle check-up en je bent vertrokken!

9 April 2021

Waar gaan we naartoe, Citroën?