Hoe verleng ik de levensduur van mijn banden?

Je banden zijn essentieel voor de veiligheid van al je ritten. Voor een gerust gemoed is het belangrijk de eerste tekenen van slijtage te detecteren. Zo ken je de bron van het probleem, de stappen die je moet volgen en vooral de beste manier om zorgeloos te rijden.


Ik beperk de slijtage aan mijn banden

Je banden zijn in rechtstreeks contact met de weg: hun staat hangt dus rechtstreeks af van je rijgedrag! Vermijd te bruuske manoeuvres en bochten en probeer niet over voorwerpen te rijden die op de weg liggen om het rubber te sparen. Hou ook je snelheid in toom: de hitte die daarbij opgewekt wordt, kan je banden schaden of scheurtjes veroorzaken. Matig je snelheid is de boodschap!

Kijk tot slot je banden regelmatig na op scherpe voorwerpen of scheurtjes. Zo vermijd je een ongewenste lekke band.


Ik controleer regelmatig de bandendruk

Je hebt misschien al gezien dat er een sticker kleeft in de deurstijl aan bestuurderszijde of aan de binnenzijde van de brandstofklep. Deze sticker vertelt je de ideale druk van je banden. Het is belangrijk de spanning van je banden regelmatig na te kijken. Als de spanning te hoog is, zal het middelste deel van de band sneller slijten. Ronde slijtage wordt dan weer veroorzaakt door een te lage bandenspanning.


Ik zorg voor de goede uitlijning van mijn wielen

Je wielen moeten perfect uitgelijnd zijn voor een langere levensduur van je banden. Ben je nogal hard tegen een stoeprand aangereden, dan kan dit bijvoorbeeld tot een verstoring van de wieluitlijning leiden. In dat geval zal de band schuin afslijten op het loopvlak. Je merkt deze slijtage op, als je banden licht van hun baan afwijken in plaats van netjes rechtdoor te rijden. Hoor je geluiden aan de ophanging of schokdempers? Dan rijd je best meteen naar de garage om de uitlijning en de ophangingsdelen van je wagen te laten controleren.

Ik wissel mijn banden in functie van het seizoen

Elk seizoen kent andere omstandigheden … en banden! Winterbanden bieden je extra grip op winterse wegen, terwijl zomerbanden je een kortere remafstand garanderen in normale weersomstandigheden.


Ik kijk de profieldiepte na

Je kan zelf nakijken of het tijd is om je banden te wisselen: de profieldiepte moet wettelijk minimaal 1,6 mm bedragen bij zomerbanden, maar we raden je absoluut aan om je banden te laten vervangen vanaf een diepte tussen 2 en 3 mm. Winterbanden laat je het best vervangen wanneer de profieldiepte minder is dan 4 mm.
Twijfel je aan de staat van je banden?  Neem dan contact op met je CITROËN-verdeler voor een professionele diagnose. En als je je 4 banden moet verwisselen tussen 2/5/2020 en 31/7/2020, schenken we je een TOTAL brandstofkaart van € 75 er bovenop! Hoog tijd dus voor een afspraak!

Ik ontdek de aanbieding >

Om ook te lezen

9 October 2020

En, waar gaan we naartoe?

9 October 2020

Een risicovol seizoen

9 October 2020

Zien … en gezien worden!

20 August 2020

Met Barkie op reis: zo makkelijk is dat!