Onze selectie fietsroutes

Of je nu een getrainde kilometervreter bent of een bescheiden gelegenheidsfietser, één ding kan niemand ontkennen: België is een waar fietsparadijs. Van de Westhoek tot de Voerstreek en van de Noorderkempen tot de Ardennen, in elke uithoek van het land kan je prachtige fietsroutes vinden. Maar ook wie even over de grens gaat kijken, kan enkele fantastische ontdekkingen doen. Plaats de tweewielers dus gewoon op een fietsendrager en kies er je favoriet uit!


Langs de vaart in Damme

We beginnen onze reis in West-Vlaanderen. De provincie heeft heel wat moois te bieden voor fietsliefhebbers, van de hopstreek rond Poperinge, met haar abdijen en streekbieren, tot de polderlandschappen rond de Damse Vaart die Brugge met het Nederlandse Sluis verbindt. Het historische dorpje Damme is zeker een bezoek waard en vormt het perfecte vertrekpunt om de elegante schoonheid van de Damse Vaart te verkennen.

De Druivenstreek

Mag het wat ruwer? Dan moet je in de Druivenstreek zijn. Die ligt in de Groene Gordel rond Brussel, ten zuidoosten van de hoofdstad. Deze heuvelachtige regio rond Tervuren en Overijse typeert zich door pittige klimmetjes, authentieke kasseistroken en onverharde stroken. De fietsroutes in de Druivenstreek lenen zich dan ook perfect voor tochtjes met de mountainbike.

Slingeren tussen de bloesems

Limburg en vooral Haspengouw staan het hele jaar door bekend om hun beeldschone fietsroutes. De fruitstreek rond Sint-Truiden toont je zijn mooiste troeven dankzij de duizenden appel-, peren- en kersenbomen. Een fabelachtig gezicht, dat je het best van op de fiets beleeft. Alle info over dit bijzondere spektakel vind je op de website van de stad Sint-Truiden.

Nederlands Limburg en de Euregio

Even de grens over? Het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg is niet alleen het meest bourgondische stukje Nederland, je vindt er ook de meest onvergetelijke fietslandschappen. Vanuit Maastricht vertrekken heel wat uitgetekende routes, met alle mogelijke lengtes en moeilijkheidsgraden. Hoe uitdagend je de tocht ook maakt voor jezelf, genieten doe je sowieso. Kijk voor meer info bij de toeristische dienst van Zuid-Limburg.

De profs achterna in de Vlaamse Ardennen

Van de Oude Kwaremont naar de Mariaborrestraat, over de Koppenberg tot aan de Taaienberg… Zit je ook elk voorjaar likkebaardend voor je televisie tijdens de Vlaamse wielerklassiekers? Dan is een fietsroute in de Vlaamse Ardennen zeker iets voor jou! In Oudenaarde zijn drie fietsroutes uitgestippeld die je langs de legendarische kasseistroken en hellingen uit de Ronde Van Vlaanderen brengt. Hoeveel hellingen en hoeveel kilometers, dat kies je zelf. Je kan kiezen voor de blauwe lus (74 km), de gele lus (103 km) of de rode lus (114 km). Meer info vind je op de website van Toerisme Vlaamse Ardennen.

Ontdek de veelzijdigheid van Luxemburg

Van Belgen is het geweten dat ze echte fietsgekken zijn, maar ook Luxemburg is gepassioneerd door de fiets. Met 600 km aan fietspaden en 700 km mountainbikeroutes door het gevarieerde groene landschap, is het Groothertogdom zelfs een droombestemming voor fietsliefhebbers. Het fietspadennetwerk in Luxemburg is goed onderhouden, duidelijk aangegeven en de meerderheid van de paden zijn netjes afgeschermd van het autoverkeer. Op de website van de toeristische dienst kan je heel wat inspiratie opdoen voor een verrassend tochtje doorheen het hele Groothertogdom.

Om ook te lezen

16 June 2022

Waar gaan we naartoe, Citroën?

4 March 2022

OPFRISBEURT VOOR JE AIRCO

4 March 2022

DUIK VOLLENBAK DE LENTE IN

4 March 2022

BEN JIJ KLAAR VOOR DE LENTE?